styling & design | jolie laide 


styling/design Stephanie Willems

model Stephanie Willems

photography Dimphy Verdiesen

Jolie Laide wordt in het Frans gebruikt om iemand te omschrijven die mooi is van lelijkheid. Dit idee heb ik verwerkt in een capsule collectie. De stukken zijn een mix van Wabi Sabi en trends uit de jaren 80 en 90. Vaak wanneer iets in de mode is, is de maatschappij er vol van en doet iedereen er aan mee. Maar wanneer we terug kijken vragen we ons vaak af: hoe heb ik dit ooit mooi kunnen vinden? Dit heb ik altijd al een interessant fenomeen gevonden.

 

Wabi Sabi is een Japanse term en is eigenlijk het tegenovergestelde van een trend. Wabi Sabi staat voor de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Denk aan a-symmetrische patronen, het minimalisme, soberheid en werken met verschillende structuren en vormen. Wabi Sabi zie je in de collectie terug in de vorm van a-symmetrische kledingstukken, de gerecyclede materialen en de geverfde (imperfecte) prints.

 

Sabi is zoiets als ‘schoonheid door het verstrijken van de tijd’. Je zou ook kunnen zeggen: wabi is hetgene wat tastbaar is, sabi is tijd. Samen staan ze voor een gevoel van vergankelijkheid, het terugzien van de tijd in

eenvoudige dingen.

 

De trends van de jaren 80 en 90 hebben een ding gemeen met Wabi Sabi: ze zijn onder invloed van de tijd en ze wekken een gevoel op van melancholie. Door de melancholie zijn ze op een bepaalde manier mooi. In de collectie heb ik gespeeld met het idee van schoonheid en lelijkheid. In de kledingstukken, kleuren en prints zie je de oude trends terugkomen.  Geïnspireerd op Wabi Sabi bestaat de collectie bijna geheel uit gerecyclede materialen. In de materialen kun je slijtage plekken ontdekken en oude kledingstukken hebben weer een functie gekregen door ze te verwerken tot iets nieuws.